Du får ett skinande hem med natriumkarbonat.

Vill du städa men vill undvika vissa kemikalier så är natriumkarbonat det perfekta valet. ODA finns i olika slag och det kan därför funka med t.ex. målarsoda.

Med natriumkarbonat blir det effekt och det är viktigt att förstå att även ett naturligt ämne kan vara starkt. På grund av detta ska du se till att skydda dig när du städar och gör rent med produkter som innehåller detta medel.

Är det fritt fram att använda natriumkarbonat som du vill?

Det ska vara ofarligt nog med natriumkarbonat att det inte behöver begränsas, enligt Livsmedelsverket. Natriumsalter av kolsyra går också under namnet SODA och bland dessa finner vi utöver natriumkarbonat, natriumseskvikarbonat och natriumvätekarbonat.

Natriumvätekarbonat används i matlagning liksom till städning i form av bakpulver. Till städning så funkar natriumkarbonat bättre då det är mer kraftfullt och finns i specifika produkter.

soda

Hushållsoda och målarsoda är säkra att ha för att göra rent med.

Natriumkarbonat kan vara mycket irriterande trots att det är ett naturligt ämne. Om du får det i munnen kan det orsaka sveda. Det här är inte bakpulver utan ett mycket kraftfullare medel som ingår i produkter som hushållssoda och målarsoda.

För att göra rent en yta inför målande eller tapetsering så använder man målasoda. Man använder målasoda även till att göra rent golv innan behandling av det. Tänk på att låta ytor torka ordentligt efter att du har rengjort med SODA så att tapeter och färg får fäste.

Tvättsoda i form av natriumkarbonat är perfekt om man behöver mer kraft vid tvättning.

Det kan kännas magiskt att använda tvättsoda då det är alkaliskt. Det är så starkt att det löser upp både vax och fett. Stearinfläckar och andra svåra fläckar tas enkelt bort med natriumkarbonat. Det är svårt att hitta natriumkarbonat som inte är utblandat.

Tvättsodan som du köper är dock gjord för att klara av tyngre rengöring då du behöver den. Se till att vara försiktig då det är frätande. Handskar skyddar mot frätskador så det är viktigt att ha på sig.

Var köper man tvättsodan och liknande produkter?

Det finns målarsoda där du kan köpa tvättsoda och tvärtom. Du kan hitta det i måleributiker eller online. Online kan vara ett smart ställe att börja på då det kan finnas till bättre pris.

Se dock till att följa instruktionerna, Natriumkarbonat användning Svenska produkter ger kanske mer trygghet då du även får instruktionerna på svenska.