Har du provat att göra mjöd eller honungsvin någon gång?

Sägnen säger att vikingarna drack det. En vild gissning kan vara mjöd och honungsvin.

Det kan smaka riktigt gott med tiden. Köp hem utrustningen som krävs för att göra mjöd hemma.

Kanske har du hört talas om mjöd och honungsvin

Nu undrar du kanske vad är mjöd och svaret är enkelt. Honungsvin och mjöd används ibland synonymt. Om honung och vatten får jäsa blir det till mjöd. Mjöd är inget unikt för vikingar eftersom drycken har gjorts världen över i olika kulturer.

Faktum är att det finns språk där man använder samma ord för mjöd och honung på grund av den gamla traditionen av att göra mjöd på honung. Det finns lite olika namn på det.

Vad behöver du för att brygga mjöd hemma i köket?

Du måste ha rätt maskiner. Du behöver till exempel ha flaskor att tappa upp innehållet.

vad

Utöver detta ska du ha vatten, honung och någon form av mjödjäst som mycket väl kan vara vinjäst för att få igång jäsningsprocessen. Fundera hur din tillverkning av mjöd kan komma att se ut. Då blir det verkligen traditionellt svenskt honungsvin!

Köp färdiga paket hos hembryggning-se snabbt och enkelt. Hur lång tid det tar varierar.

Förköp dig inte på en produkt utan välj ur rätt prisklass. Inte är det svårt.

Inte är det så dumt. Att koka honung är ingen barnlek i början. När du startar tilverkningen så skall allt vara förberett och skriv ner allt du gör med datum.

Blomsterhonung är det som gäller. Övning ger färdighet. En slickepott kan fungera. Diska ur burkarna snabbt efteråt så att det inte fastnar.

Håll koll på temperaturen för att göra mjöd på rätt sätt

Se också till att du har en termometer som du kan sticka ner i blandningen i ditt jäs-kärl för att veta när du ska tillsätta jästen. Runt 30 grader är lagom. För varmt får det inte bli.

Det tar tid att göra mjöd. Om du köper färdiga paket vet du att du har köpt rätt produkter från början.se pga. Det hjälper jästnäringen.

Ingen särskild kork behövs. köpa mjöd Det blir ett mycket bättre resultat. Ta tid på hur länge du har lagrat det. Sex månader är idealet.

Ofta tänker vi oss Vikingarna som råbarkade sällar men de var långt kommna i mycket. Mjöd när nog det bästa. Alla har olika smak.

När allt är klart har du ett honungsvin i världsklass!